tisdag 22 november 2011

Mitt namn är Cecilia

Jag vet, det är nästan lika ovanligt för mig att bli kallad det som för alla andra att kalla mig det... men mitt namn är ju faktiskt Cecilia. Och idag är det ingen vanlig dag för det är min namnsdag!
Tanken bakom att just jag skulle heta Cecilia vet jag ingenting om men efter att legat och bubblat under ytan sedan 1100-talet så fick namnet på 1970- och 1980-talet en rejäl boom och var då ett av de mest populära namnen, och jag gillar det skarpt... för det är ju just mitt namn. 
Visst det finns tydligen 63 114 andra kvinnor i Sverige som har samma namn men bara 22 906 som har det som tilltals namn, så lite speciellt är det allt. 2002 förvann visserligen namnet från "topplistan" och pubuläriteten minskar år efter år. Om det beror på namnets tvetydiga betydelse eller inte får vi helt enkelt bara gissa oss till. Namnet har ett latinskt ursprung och bars ursprungligen av kvinnliga medlemmar av den romerska släkten Caecilius. Namnet betyder "blind", "den blinda" för att den släkten inte ville se det onda i världen. Namnet Cecilia har även betydelsen av musikens beskyddare, och kan också betyda "den sjätte" eller "det sjätte barnet".
Jag är varken blind, musikalisk eller det sjätte barnet så jag vet inte riktigt om namnets betydelse speglar just mig och min personlighet... men jag älskar det och kommer alltid att ha det med mig!

2 kommentarer: