måndag 16 januari 2012

Äta bör man...

En av mina andra stora passioner är god mat, eller mat i allmänhet. Jag är allt som oftast sugen på något att äta och tror vissa stunder att jag har mask i magen eftersom jag skulle kunna äta det mesta, mest hela tiden. Ni som varit med mig på läger runt om i världen vet att jag gillar att äta mat men att all mat inte gillar att ätas av mig... vet inte i hur många länder jag blivit riktigt sjuk av att ha ätit något opassande. Jag kommer t.ex. aldrig att glömma den grillade kycklingen på Albir Garden och den efterföljande flygresan hem från Spanien då jag var riktigt sjuk hela vägen hem (stackars er alla som tvingades flyga samma flyg som jag) eller köttbiten i Annecy som tvingade mig att sova på badrums golvet natten innan kvaltävling i JVM Frankike 1998.

Jag kommer heller aldrig glömma de alla konstiga maträtterna som serverats på alla möjliga konstiga ställen jag varit runt om i världen... den knappt uppfiskade fisken som serverades i Ljublijana kommer att sitta kvar länge på näthinnan, inte ens Jimmy Nordin eller Anders Holmström (kulstötarna som var med på samma resa) kunde få ner den slovenska braksen.

När jag och min älskade fästman åkte till Grodnov i Vitryssland och bodde och tränade där i tre månader fick jag utveckla mina matlagnings kunskaper ordentligt. Pannkakor med potatismjöl kan jag dock inte rekomendera, mättande men inte så gott. 
Olga Tsander, jag och Darya Phelnick är lyckliga över
fårostbollarna Olgas mamma snott ihop.

Det var ju inte det enklaste att handla och hitta det som vi vanligtvis tar för givet att ha i kylskåpet och skafferiet men efter en månad ungefär så hade vi kommit på vad de mest nödvändiga hette på vitryska och hur det stavades med de kyrilliska alfabetet... plus att de flesta försäljarna på basaren började förstå vad vi underliga svenskar eftersökte. Min mat i vitryssland kanske inte var något att skriva hem om men som tur var hade vi tränare och träningskompisar som såg till att vi inte glömde bort hur god mat smakade. 
 
Coach Igor fixar rejäla grillspett
 En vitrysk goding som vi gar tagit med hem är sockertäckta citroner, en mycket enkel och god C-vitamin kick.... bara skiva citronen och strö över strösocker (fega inte med sockret....).   
Perfekt att ta till när det börjar killa i halsen eller snora igen i näsan. Annars skall jag nog inte rekomendera några av mina recept eller inspirera er med mina kok-konster. Jag gillar som sagt mer att äta maten än att laga den.

Om ni ändå vill ha lite inspiration och nya idéer så skall ni hellre lyssna till min kära kusin  - Michael Krantz - eller läsa någon av hans böcker (Mat under bar himmel & Bara drinkar) eller följa honom på hans blogg eller på kokaihop.se, där han är ny redaktör och skribent.
Troligtvis kommer han snart att komma ut med en ny kokbok med mat för hungriga idrottare....eller var det bara mitt önsketänkande!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar