torsdag 23 juli 2015

Fascinerad av jättearrangemanget O-ringen

Ett av Sveriges största idrottsarrangemang och världens största orienteringsäventyr O-ringen är just nu,liksom jag, på  besök i Borås. 
Hela staden är klädd och dukad för fest och enligt Borås Stads egna reklamaffischer så ökar antalet "Boråsare" med 25 000 just under den här veckan. Inte konstigt att det känns rätt knöfullt lite varstans. 
Även om jag aldrig förstått mig på eller fastnat för just orientering så kan jag ändå inte låta bli att bli fascinerad över fenomenet orienterare, den stora orienteringsfamiljen och just den här stora apparaten 5-dagars eller O-ringen som den nu för tiden kallas. Kan inte annat än att bli nyfiken på och imponerad över hur ett jättearrangemang som detta kan genomföras. 
Ett arrangemang som i snitt lockar ca 17 000 deltagare mellan 5-95 år, med 40 olika nationaliteter, som gör ca 68 000 etappstarter under fem dagar. Ett arrangemang som kräver en O-ringen stad med över 3000 campingplatser för 7000 personer, ett O-ringentorg med scen, kommers, mässa och aktiviteter förutom alla de olika tävlingsarenorna. Ett arrangemang som går runt tack vare 75 000 ideella arbetstimmar. Ett arrangemang som säljer godisremmar för flera hundra tusen kronor. 

Tänkte att när jag och O-ringen väl är på samma plats så skall jag ge orientering en chans...alltså som publik. 
Gick in på deras hemsidan och blev mer eller mindre galen för att jag tyckte att den var mer eller mindre dålig för en "rockie-åskådare" som jag. Den gjorde klart för mig att de inte ville att jag skulle ta bilen eftersom parkeringen var belägen så att jag trots allt behövde knata 2,5 km (!!!) för att komma fram till arenan och dessutom betala 180kr för det. De stod dock något om etappbussar men om dessa hittade jag ingen information i form av om de var tillgängliga för publik, tidtabell eller prislista. 
Hade de inte varit för den super trevliga och mycket serviceinriktade kvinnan i kundtjänsten som hjälpte mig och besvarade mina frågor så hade O-ringen och orientering åkt upp på pingvinlistan direkt och jag hade gjort något helt annat 
än att åka lokalbuss till Trandared och Kransmossen idag. 
Väl på plats så JA jag blev imponerad av organisationen, såg dock inte en enda löpare in action utan enbart ett stort organiserat (?) kaos av människor som vällde fram bland tält, beachflaggor och baja major. Helt klart något med idrotten som jag inte fattar.
Arenan var dock snyggt uppdukat med barnpassning, livemusik, knattelopp, hamburgertält och såklart alla dessa godisrems försäljare och deras godisrems stånd. 
Det är i alla fall några saker som är säkert, O-ringen är ett jättearrangemang, en stor buissnes  och  orienterare är rejäla godisråttor...vilket för mig är helt okey. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar