söndag 2 augusti 2015

Spräng dina gränser!

Förstår ni hur långt 81.08 är? Förstår ni hur bra det är att kasta så långt med en 4kg slägga? Troligtvis inte och troligtvis så rycker de flesta på axlarna och tycker att 60m,70m eller 80m det är väl ungefär lika samma.
Själv vet hur jäkla långt 80 meter är, i min värld är 70 meter långt. Den gränsen förblev för mig en omöjlig gräns som jag tyvärr inte lyckades komma över under min släggkarriär. Jag krigade och kämpade mellan 60-70m och ökade mitt personliga rekord med ynka tre centimeter under mina fem sista tävlingsår och lyckades aldrig kasta längre än 69,09. Jag var aldrig i den yppersta världseliten i slägga men jag var ute och tävlade mot dem och på min tid räckte kast runt 70m till att vara med och konkurrera om finalplatser på mästerskapen. Jag var övertygad om att jag skulle kasta längre än 69,09 och kunna konkurrera med dem som då kastade längst i världen, men det blev aldrig riktig så. 
Att de (I går 1 augusti 2015 blev Anita Wlodarczyk första kvinnliga släggkasterska att kasta över 80 meter när hon kastade 81.08 på en tävling hemma i Polen - se film) nu bombar släggan över 80 meter är häftigt och får mig att inse att det var länge sedan jag själv var aktiv, att grenen fortsatt att utvecklas i ruskig fart och att spränga gränser är stort!
Det får mig även att fundera över vem eller vad det egentligen är som begränsar oss i vår prestation? Hade jag kastat över 70 meter om någon som Anita sprängt 80-metersgränsen tidigare?
Är vi omedvetet låsta till det som anses vara möjligt? Är de som klarar av att göra det omöjliga möjligt bara de som faktiskt inte bryr sig om vad andra har satt upp för gränser? 

Jag är övertygad av att vi alla kan prestera och åstadkomma bra mycket mer med en positiv och aningen respektlös inställning till våra egna prestationer. 
Själv tycker jag om att utmana mig själv och tänker fortsätta att försöka göra det för mig svåra, utmanande och "omöjliga". Nu är inte längre min drivkraft att bli världsbäst i slägga, utan idag är utmaningarna helt andra men absolut strävar jag fortfarande att spränga gränser...mina eller dina, det återstår att se. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar